بازسازی هدایت شده استخوانی (GBR مخفف Guided Bone Regeneration) رایج ترین تکنیک برای درمان تراکم استخوانی ناکافی و پیوند استخوان به صورت موضعی است که یکی از اجزای پرکاربرد در این روش، غشا و یا ممبرین می باشد. امروزه انواع مختلفی از ممبرین ها با خصوصیات و کاربردهای متنوع وجود دارد. با این حال، تصمیم گیری و انتخاب ممبرین مناسب می تواند گیج کننده باشد. که در این مقاله به بررسی انواع مختلف ممبرین ها پرکاربرد در دندانپزشکی می پردازیم.
چرا از ممبرین استفاده کنیم؟
ممبرین در تکنیک GBR به عنوان سد بیولوژیکی و مکانیکی در برابر تهاجم سلول هایی که در تشکیل استخوان نقش ندارند (از جمله سلول های اپیتلیال) عمل نموده و به رشد سلول های تشکیل دهنده استخوان که دارای سرعت پایین هستند کمک می نماید. با بهبود نقایص استخوانی، رقابت بین بافت نرم و سلول های استخوان ساز برای مهاجرت به محل جراحی وجود دارد. و از آنجایی که سلول های بافت نرم با سرعت بسیار بیشتری نسبت به سلول های استخوان ساز رشد می کنند. بنابراین، هدف اولیه ممبران، اجازه دادن به تجمع مجدد سلولی به صورت انتخابی و هدایت تکثیر بافت های مختلف در طول فرآیند بهبودی است.
در زیر ممبرین، فرآیند بازسازی رخ می دهد که شامل رگزایی و رشد سلول های استخوانی است. لخته خون اولیه پس از رشد عروقی و رگ زایی با استخوان بازسازی شده جایگزین می شود که بعداً به استخوان تیغه ای load-bearing تبدیل می شود و از بازسازی بافت سخت و نرم پشتیبانی میکند. زیرا در صورت عدم استفاده از ممبرین و عدم جدا نمودن فضا، منجر به یکپارچگی بافت نرم و به خطر افتادن روند رشد استخوان می گردد